Od junaka do tragičara
58

Prokletstvo njemačkih golmana: Sinoć je Neuer uradio istu stvar kao Kahn protiv Brazila 2002.

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Golman Bayerna Manuel Neuer će sasvim sigurno dugo pamtiti 88. minutu sinoćnje utakmice Lige prvaka protiv Reala.

Bayern je vodio sa 1:0, a uz strijelca Alphonsa Daviesa najzaslužniji za to je bio Neuer koji je fantastično branio i do ludila dovodio napadače Reala.

No, u 88. minuti jedan od najboljih golmana u historiji napravio je nevjerovatan kiks i poklonio gol Realu.

Vinicius Junior je šutirao slabo sa 20 metara i činilo se da će Neuer s lakoćom uhvatiti loptu, no ona mu je ispala iz ruku, a Joselu se našao na pravom mjestu i poslao loptu u gol za 1:1.

Taj gol je "presijekao" igrače Bayerna koji su samo četiri minute kasnije primili i drugi pogodak i ostali bez finala Lige prvaka.

No, Neuer nije jedini njemački golman koji je doživio sličnu sudbinu da od junaka postane tragičar.

Prije 22 godine nešto slično se desilo Oliveru Kahnu i to na najvećem takmičenju na svijetu - Svjetskom prvenstvu.

Kahn je tokom tog Svjetskog prvenstva 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji svojim čudesnim odbranama nosio Njemačku sve do finala u kojem se Elf sastao sa Brazilom.

No, u 67. minuti Kahn je napravio nevjerovatnu grešku i poklonio gol za vodstvo Brazila i to na veoma sličan način na koji je Neuer sinoć kiksao protiv Reala.

Rivaldo je šutirao sa više od 20 metara po sredini gola, Kahn je trebao rutinski uhvatiti loptu, no ona mu je ispala iz ruku, a Ronaldo je iskoristio poklon i bez problema loptu poslao u gol za 1:0.

Taj gol je Nijemcima, baš kao i sinoć igračima Bayerna, "slomio duh", te je Ronaldo u 79. minuti pogodio za konačnih 2:0 i donio Brazilcima titulu.