Opcija "bez krova"
18

CLE 53 Cabrio je najnoviji Mercedes-AMG za uživanje pod otvorenim nebom

E. L.
U idealnom periodu godine Mercedes-AMG je predstavio (i) najsnažnije "open-air" izdanje luksuznog četverosjeda na osnovici aktuelne Coupé CLE-Klase s kojim stiže 449 "konja".

Najsnažnije izdanje CLE-Klase s mekim sklopivim krovom (A236) sada se krije iza oznake CLE 53. U "potpisu" priče je AMG, a luksuzni "open-air" četverosjed pokreće trolitarski 6-cilindarski turbobenzinski motor potpomognut s 48-voltnim blagim hibridnim sistemom koji pokreće i nedavno predstavljeni Coupé AMG CLE 53.

Vozač(ica) 4,85 metara dugog i bogato opremljenog Cabrioleta može računati na 449 KS i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju na obje osovine (4Matic+) zadužen 9-stepeni automatski mjenjač AMG SPEEDSHIFT TCT. Potencijal uzdužno smještenog linijskog motora dovoljan je za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde i elektronski ograničenih 250 km/h.

U kombinaciji s mekim sklopivim krovom CLE 53 prilikom ubrzanja iz mjesta do "stotke" za Coupe verzijom kasni samo 0,1 sekundu, ali je u ovom slučaju mnogo važnije istaknuti da i CLE 53 za uživanje pod otvorenim nebom sa sobom donosi adaptivni ovjes s nekoliko radnih programa, vrhunske kočnice i adaptivni pogon s kojim se sav obrtni moment može usmjeriti samo na zadnju osovinu, što uz radni program Race u kontrolisanim uslovima može donijeti dosta zabave.

Najsnažniji CLE Cabrio izvana se odaje po drugačijim odbojnicima s većim otvorima za protok zraka i proširenim blatobranima koje popunjavaju 19 ili 20-inčni točkovi. U odnosu na slabije verzije, trag točkova povećan je za 5,8 centimetara naprijed i 7,6 centimetara nazad. U opciji je i nekoliko AMG-ovih paketa za dodatke na karoseriji koji uz više ponuđenih boja krova doprinose personalizaciji automobila.

Nije se štedjelo ni prilikom izbora materijala u prostoru za putnike, a među detaljima uz koje njihova udobnost ne smije biti narušena i kada je krov sklopljen iza naslona zadnjih sjedišta vrijedi izdvojiti 11,9-inčni display multimedijalnog sistema s podesivim nagibom (čime se anulira refleksija sunčeve svjetlosti), grijače za vrat i Aircap sistem za eliminisanje buke i vrtloženja zraka u putničkom prostoru. S opcionim paketom AMG Performance stižu i još bolje profilisana sjedišta.

Vezani članci