Prijavite se
49

Besplatni savjeti za izgradnju i finansiranje FNE za vlastitu upotrebu na događaju u organizaciji Hifa-Oil i ProCredit Bank

Hifa-Oil i ProCredit Bank
Kompanija Hifa-Oil i ProCredit Bank nastavljaju sa organizacijom edukativnih događaja pod nazivom "Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu" širom BiH.

Nakon događaja održanog u Visokom 18. aprila, "Vodič" će biti predstavljen i u Živnicama i to u četvrtak, 16. maja 2024. godine.

Velika posjećenost na dosadašnjim događajima pokazatelj je interesa javnosti za teme izgradnje solarnih elektrana za vlastitu upotrebu, ali i u komercijalne svrhe. Porast cijena energenata, prvenstveno električne energije, i ostalih troškova građane i kompanije podstiče da razmišljaju u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije i potencijala koje nam nudi priroda. Pored ušteda koje se mogu ostvariti kroz vlastitu fotonaponsku elektranu, tu su i prednosti u smanjenju negativnog utjecaja na okoliš, odnosno smanjenju ugljeničnog otiska što će u budućnosti značiti niže takse na emisiju CO2, nakon uvođenja CBAM-a. Plaćanje taksi na izvoz robe u EU po osnovu emisija ugljika u procesu njihove proizvodnje (CBAM) imat će dalekosežne posljedice na privrednike čije se poslovanje bazira na izvozu u zemlje EU ukoliko na vrijeme ne prilagode svoje proizvodne procese i smanje svoj ugljenični otisak.

Energetska tranzicija je proces kroz koji naša zemlja već prolazi i neminovno će imati veliki utjecaj na oblikovanje budućnosti poslovnih subjekata i građana BiH. Važnost ovih tema, kao i pravovremne vlastite energetske tranzicije, prepoznali su u kompanijama Hifa-Oil i ProCredit Bank. Upravo kroz partnerstvo i zajedničku organizaciju ovakvih događaja žele javnosti omogućiti da potpuno besplatno, na jednom mjestu saznaju sve što ih zanima o planiranju, finansiranju, izgradnji, održavanju i isplativosti fotonaponskih elektrana za vlastitu potrošnju.

Kompanija Hifa-Oil, djelujući kroz sektor Euro Solar, do sada je uspješno realizovala projekte preko 50MW izgrađenih FNE širom BiH po principu "ključ u ruke" te vrši otkup struje od preko 500 elektrana na obnovljive izvore. ProCredit Bank je plasirala 230 miliona KM kojima je finansirano 175 različitih projekata i generirano 40MWp iz obnovljivih izvora kojim naša zemlja obiluje. Banka u ovom procesu sudjeluje ne samo kao finansijska institucija, nego i kao savjetodavno tijelo za svoje partnere.

Pored iskustava koja imaju Hifa-Oil i ProCredit Bank, na svakom od ovih događaja posjetioci imaju priliku čuti mišljenja stručnjaka iz domena obnovljivih izvora energije, te kroz tematski panel saznati sve informacije o trenutnom stanju na tržištu BiH i izazovima energetskog sektora. Osim toga, predstavnici kompanija i pojedinici koji su se već odlučili na korak izgradnje vlastite fotonaponske elektrane iz prve ruke će dati uvide u prilike, koristi i izazove s kojima su se susreli.

Svi zainteresovani za učešće u ovom događaju mogu se prijaviti putem forme na ovom linku. Učešće u događaju je besplatno, ali je broj prijava ograničen.

"Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu" održat će se 16. maja, u terminu od 10 do 14 sati, u Hotelu "President", Magistralni put A224, Morančani, Živnice.

Nakon Živnica, isti događaj će biti održan i u Bosankoj Krupi 29. maja.

Sve dodatne informacije o događaju možete dobiti od organizatora putem elektronske pošte [email protected] ili [email protected].