Otvorenje izložbe
1

Kako izgleda svijet koji je prije 100 godina oslikao Mario Mikulić

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Prošlo je stotinu godina otkako je jedan od najznačajnijih slikara Bosne i Hercegovine Mario Mikulić rođen, a nakon čega je svijet u kojem živi naslikao i obilježio svojim crtežima.

Njegove slike i crteži i danas svjedoče o njegovoj nevjerojatnoj umjetničkoj zaostavštini.

U srijedu, 8. maja, s početkom u 19 sati, u prostoru Collegium Artisticum, bit će otvorena izložba koja će obuhvatiti preko 150 Mikulićevih radova, čime će postati jedna od najznačajnijih izložbi na našim prostorima.

Naši gosti će imati priliku uživati u fascinantnom svijetu umjetnosti koji je oblikovao Mikulićev život. Ova izložba nije samo retrospektiva njegovog rada, već i prilika da se upoznate s njegovim životom, njegovim sjećanjima, njegovim pričama, i iznimnom pjesničkom dušom.

"Bio sam opčinjen Marijevim duhom i čarom pripovijedanja o dragoj teti Katici čiji portret kao talisman, amajlija stoji na zidu pored štafelaja, koja ga je othranila i naučila moralnoj azbuci življenja, o Andriću, Selimoviću, sudbini čistačice Milke, ratnim drugovima sa kojima je prijateljovao i preselio ih na svoja platna", izjavio je Milivoje Begenišić o Mikuliću.

Kultura sjećanja znači i spomen čovjeku koji je 1942. iz Splita pobjegao od ustaša u Sarajevo, bio dio partizanskog Fojničkog odreda, među stotinama portreta je i onaj Josipa Broza Tita s kojim je proveo dane u Bugojnu, ali dominirali su obični ljudi jer poznavao je duboke ljudske emocije i patnje. Mario Mikulić je važan dio kulture Sarajeva i cijele BiH, ova izložba prilika da se odamo počast njegovom nasljeđu.

Pokrovitelj izložbe je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.