Narušio "apolitičnost"
308

Eurosong kritikovao pjevača iz Švedske jer je nosio palestinsku maramu na ruci tokom nastupa

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Organizatori Eurosonga kritikovali su švedskog pjevača Erica Saadea zbog njegove odluke da nosi palestinsku kefiju na zapešću tokom večerašnjeg nastupa u uvodnom dijelu prvog polufinala takmičenja u Švedskoj.
U odgovoru na zahtjev za komentar The Times of Israel, Evropska radiodifuzna unija (EBU) napominje da se emisija emitira uživo i da su "svi izvođači upoznati s pravilima natjecanja".

EBU kaže da "žalimo što je Eric Saade odlučio kompromitirati nepolitičku prirodu događaja."

Saade nije nosio kefiju na probama za nastup. Svim natjecateljima i izvođačima zabranjeno je davanje političkih izjava ili nošenje političkih simbola ili zastava nacija koje se ne učestvuju u takmičenju.

Saade, čiji je otac Palestinac i koji nije natjecatelj ove godine, pozvan je da nastupi u uvodnom činu prvog polufinala, a prošle jesedmice oštro kritikovao EBU, nazvavši njegovu zabranu palestinskih zastava "sramotnom".

Organizatori su nakon ruske invazije na Ukrajinu zabranili nastup Rusije na Eurosongu, ove godine je zabranjeno unošenje bilo koje zastave države ili organizacije koje ne nastupaju na Eurosongu. Kao izuzetak dozvoljene su zastave u duginim bojama.