Problem za mostarski klub
0

Velež zbog napada dronom i oštećenja travnjaka susret s GOŠK-om neće igrati na stadionu Rođeni

E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Fudbalski klub Velež zbog napada dronom i oštećenja travnjaka neće igrati s GOŠK-om na stadionu Rođeni.

Nakon što se jučer federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Nerin Dizdar uvjerio u posljedice napada kiselinom iz drona na travnjak stadiona Rođeni, jutros su Veležov stadion obišli i posjetili predstavnici Skupštine i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Oni su osim podrške koju smo imali i dosad, obećali da će učiniti sve da se slučaj rasvijetli, a počinitelji adekvatno kazne.

"Posjeta dovoljno govori o ozbiljnosti situacije koju imamo danas. Naravno, nama u Veležu je drago što su uz nas. U kratkom razgovoru smo im prenijeli stanje kakvo je danas. Uskoro će zasjedati Skupština HNK i nadam se da će svako sa svoje strane učiniti sve da se stabilizuje situacija. Tu prije svega mislim na policiju, od koje očekujem da uradi svoj dio posla. Očekujemo i da će neodgovorni pojedinci biti otkriveni i procesuirani", rekao je predsjednik FK Velež Senad Kevelj i dodao:

"U narednih 15 dana naš tim sigurno neće koristiti glavni teren na stadionu Rođeni", kazao je Kevelj, a s obzirom da će Velež ugostiti GOŠK u pretposljednjem kolu koje je na rasporedu narednog vikenda, jasno je da će mostarska ekipa utakmicu igrati na nekom drugom stadionu.

"Očekujemo predstavnike Nogometnog saveza nadležnih koji trebaju dati svoju ocjenu. Teren je pod garancijom Nogometnog saveza. Imamo ljude koji čuvaju stadion, međutim protiv napada iz vazduha nismo mogli ništa. Postoje agencije koje se bave i time. Imamo dovoljno ljudi koji se bave sigurnosnom situacijom u zemlji i očekujem da će svi uraditi svoj dio posla", dodao je Kevelj i poručio:

"Jak Velež nekom ne odgovara. Zbog čega, ne znam... Ponosni smo na svoj klub i njegovu tradiciju. Malo je klubova koji su prošli tegobe i tragedije poput Veleža. Danas smo jak i moćan klub, i mi ćemo nastaviti tim putem i nećemo dozvoliti destabilizaciju. Odredili smo evropski put i sigurno idemo u tom pravcu", dodao je Kevelj.

Predsjedavajući Skupštine HNK Džafer Alić pozvao je sigurnosne i pravosudne organe da slučaj rasvijetle što je moguće prije.

"Tu smo da još jednom podržimo Velež u svemu što radi. Tokom posljednjih deset godina Velež je na lijepoj putanji i u usponu što raduje građane Mostara. To je kulturološko-sportski ugled Mostara. Velež tu ima posebnu ulogu. Dobro organizovan Velež nekom smeta. Tu smo danas i da skrenemo pažnju na sigurnosnu situaciju u gradu. Stvari se moraju nazvati pravim imenom. Ne možemo reći da je ovo sukob navijačkih grupa ili nerazumijevanje između njih. Vidimo da je napad organizovan i dio organizovanog kriminala. Kada stvari nazovemo pravim imenom, onda to možemo i sankcionisati. Ovo je organizovani napad na imovinu i integritet Veleža. U istrazi i sankcijama moramo tako tretirati počinioce. Mi možemo insistirati i tražiti izvještaje iz istrage. Ne treba nam istraga u toku u nedogled", poručio je Alić.

Zamjenica predsjedavajućeg Vesna Saradžić je zabrinuta i zbog sigurnosti građana.

"Ovo je neprimjereno za sport. Druga stvar, sama pomisao da su moguće ovakve aktivnosti ukazuje da je ovo latentna opasnost ne samo za ovaj stadion, već i za naša dvorišta. Mislim da je jedini način da se ovo svede pod zakonske okvire, da se ovo tretira kao oružje, to je jedini ispravan put", kazala je Saradžić.

I ministri u Vladi HNK će narednih dana poduzeti konkretne korake s ciljem rasvjetljavanja krivičnog djela na stadionu Rođeni.

"U nizu incidenata u zadnje vrijeme, ovaj je najeklatantniji i djeluje upozoravajuće na organe i institucije. Moramo se ovakvim pojavama suprotstaviti najenergičnije. Kao resorni ministar ću razgovarati sa svima u Vladi, pa i sa ministrom unutrašnjih poslova kako bismo zauzeli stav koji će spriječiti ovakve pojave. One su opasne i široko se reflektiraju i što prije djelujemo prije ćemo doći do rezultata koji će nam obezbijediti određeni mir", izjavio je ministar u Vladi HNK Adnan Velagić.