Rezolucija o genocidu
49

DPS se obrušio na vladu Crne Gore: Umjesto da konsponzorišu rezoluciju, kosponzorišu Dodikov i Vučićev stav

F. H.
Foto: DPS
Foto: DPS
Najveća opoziciona partija u Crnoj Gori, Demokratska partija Socijalista (DPS) obrušila se na vladu ove države zbog nejasnog stava vezanog za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.
"Vlada Crne Gore nije našla za shodno da svoje građane informiše o stavu prema Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, već pokušava da dozirano plasira informacije kako bi postigla nemoguće, da udovolji Vučiću i Dodiku, sa jedne strane, a sa druge poštuje evropski stav o Rezoluciji", naveli su iz DPS-a.

Navode da kalkulisanje, u vidi nekog amandmana na Rezoluciju o Srebrenici, o kome smo informaciju dobili ne kroz zvanični kanal već putem provladinog medija, predstavlja trapavo vođenje spoljne politike koje je već danas dobilo odgovor iz Beograda od srpskog ministra vanjskih poslova Marka Đurića.

"Vlada Crne Gore, na čelu sa Spajićem, odabrala je da umjesto kosponzora Rezolucije radije bude kosponzor Dodikovog i Vučićevog stava. Gospodine Spajiću, ukoliko se ispostavi kao tačno da Crna Gora ima pretenzije da amandmanom relativizuje Rezoluciju da bi minimizovala štetu koju ćete pretrpjeti kod Vučića i Dodika, onda je to kukavička spoljna politika koju diktira puki strah a ne strateški interes države. Uostalom, opće je poznato da se u životu a i u politici sjedenje na dvije stolice kad – tad završi padom sa obje", poručili su iz DPS-a.

Podsjećamo, u medijima se prvo pojavila informacija da će Crna Gora podržati rezoluciju, ali neće biti kosponzor. Nakon toga su u nedjelju mediji iz Crne Gore objavili da će Crna Gora predložiti dva amandmana na rezoluciju.

Prvi amandman glasi da "ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini", a drugi da se "potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".