Šovinističko etiketiranje
7

Vučićev SNS s ciljem da uvrijedi profesora Dinka Gruhonjića oslovio ga kao "Sabahudina"

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Srpska napredna stranka je u zvaničnom saopćenju novinara i profesora novosadskog univerziteta Dinka Gruhonjića nazvala "Sabahudin", imenom kojim su ga oslovljavali ultradesničari koji su prijetili njemu i njegovoj porodici.

Gruhonjić je godinama meta napada kako desničara, tako i provladinih medija, a sada se tim grupacijama pridružila i vladajuća stranka.

"Okupila sе koalicija za pljačkanjе Novog Sada i unižavanjе svеga srpskog, za pravljеnjе pabova u crkvama i slavljеnjе Srba kao gеnocidnog naroda. Sramota jе i imena im spominjati, ali Novosađani dobro znaju ko su osvjеdočеni lopovi poput Borе Solunca Novakovića, Vladе lopingеra Jеlića i srbomrzaca poput unuka Jеvrеma Brkovića, Brajana, i Dinka Sabahudina Gruhonjića", saopćio je novosadski ogranak Srpske napredne stranke uz niz uvreda upućenim svim opozicionarima u Srbiji.

Gruhonjić je za Danas.rs kazao kako će tužiti SNS "makar ne izlazio iz sudnice".

Kazao je da sada nema nikakve sumnje ko je sve ovo vreme stajao iza prijetnji smrću i šovinističkih uvreda upućenih njemu i novinarki Ani Lalić, kao i studentima žurnalistike u Novom Sadu i članovima Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

"Ako je iko sumnjao da iza ove kampanje linča stoji Srpska napredna stranka današnje saopštenje SNS-a je to apsolutno nedvosmisleno pokazalo i dokazalo", kaže Gruhonjić.

On navodi da je SNS ne samo odgovoran već da je i organizator šovinističkih napada i prijetnji smrću

Dodao je i da ne želi previše da se obazire na navode koji su u "takozvanom saopštenju za javnost", izrečeni.

"To je pisano u dobro poznatom maniru emisije 'Radikalski talasi' koja je išla devedesetih godina, i koja se služila ovakvim jezikom koji je ispod svake i pravopisne i bilo koje druge kritike", navodi Gruhonjić.

Ovakva saopštenja SNS-a, kako kaže, govore o šovinističkoj prirodi te stranke kojoj smetaju sva imena koja ne zvuče dovoljno „srpski“.

"Oni sebe smatraju za neku mjeru srpstva, ne daj Bože da su oni mjera srpstva", ističe Gruhonjić.

Za kraj je poručio da ne namjerava da se bavi politikom i da će ostati novinar, kako i njegove kolege iz NDNV-a.

"Ono što mogu da poručim je da ću ja kao i svi iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, ostati novinar i da ne planiram da se bavim politikom, ali u svakom slučaju planiramo da nastavimo da se bavimo svojim novinarskim poslom", zaključuje Gruhonjić.