Poznata lica
71

Bajker kojem je zabranjen ulazak u BiH i Steven Seagal: Ko je sve prisustvovao inauguraciji Putina

B. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin započeo je svoj peti mandat ruskog predsjednika u palači u Moskvi pred mnoštvom poznatih lica - uključujući glumca Stevena Seagala i vođu bajkerske grupe "Noćnih vukova".

"Mi smo jedinstven i velik narod i zajedno ćemo sve prepreke svladati, sve planove ostvariti, zajedno ćemo pobijediti", rekao je Putin nakon zakletve.

Na ceremoniji u pozlaćenoj Velikoj kremaljskoj palači, Putin je stavio ruku na ruski ustav i obećao da će ga braniti.

Brojna poznata lica bila su u gomili čekajući da vide šega Kremlja kako još jednom polaže zakletvu.

Jedan od njih je američki glumac, a sada i ruski državljanin Steven Seagal. Američki glumac, poznat po filmovima kao što su Pod opsadom i Utjerivač pravde, Putinov je saveznik.

Viđen je i šef Čečenske Republike i Putinov saveznik Ramzan Kadirov. Ramzan Kadirov vlada Čečenijom, federalnom republikom Rusije, od 2007. i uživa znatnu slobodu od Putina u zamjenu za osiguranje stabilnosti regije. Poslao je hiljade svojih boraca u Ukrajinu.

Poznato lice viđeno na inauguraciji je i Vođa biciklističke bande "Noćni Vukovi" Alexander Zaldostanov.

Poznat kao 'hirurg', Alexander Zaldostanov vođa je biciklističke grupe Noćni vukovi, a SAD ga optužuje za umiješanost u aneksiju Krima. Njemu je 2018. godine zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu jer ga je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH označila opasnim po nacionalnu sigurnost.

Vlasti RS-a dodjeljivale su proteklih godina Zaldostanovu odlikovanja, zbog "isticanja i afirmacije ljudskih prava", kao i zbog "jačanja prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i RS-a".

Prisutna je bila i poznata ruska klizačica na ledu Kamila Valijeva. Evropskoj prvakinji je uskraćeno učešće na prethodnim Olimpijskim igrama u Pekingu zbog diskvalifikacije Rusije.

Viđen je i poznati ruski glumac Ivan Okhlobystin, kao i Ruski premijer Mihail Mišustin i ministar obrane Sergej Šojgu.