Sabotaže iz Kremlja?
46

Poljaci upozoravaju: Rusi prijete Evropi bombaškim napadima, u pripravnosti smo

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poljske sigurnosne službe u punoj su pripravnosti zbog prijetnje bombaškim napadima i vandalizmom Rusije na području Europe, poručio je danas poljski ministar odbrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Poljski ministar odbrane potvrdio je postojanje ovih prijetnji tokom intervjua za poljski dnevnik Fakt.

"Da, postoji takav rizik. Sigurnosne službe su u punoj pripravnosti kako bi spriječile sve akcije koje prijete Poljskoj", izjavio je ministar.

Kosiniak-Kamysz je odgovorio na informaciju koju su u nedjelju objavile britanske novine The Financial Times (FT) da Rusija planira nasilnu sabotažu u Evropi.

Kako navodi FT, riječ je o nastavku ruskih planova o trajnom sukobu sa Zapadom. Izvještaji iz tri evropske zemlje do kojih su novine nedavno dospjele navode "akumulirane dokaze o agresivnijim i fokusiranijim naporima" Kremlja da udari u Evropi.

"Sigurnosne agencije i ministar (Tomasz Siemoniak, koordinator poljskih sigurnosnih službi) najavili su nekoliko hapšenja prije nekoliko sedmica. Tokom hapšenja osobe osumnjičene za sabotažu i djela usmjerena protiv interesa Poljske, koja su mogla izazvati požare na važnim mjestima, privedene su", izjavio je poljski ministar odbrane.