Pokazali "Respect"
37

Poljski nogometaši odbili kleknuti i iznenadili Engleze: To nas zadnje brine

N. K.
Poljaci ukazali na druge probleme (Foto: EPA-EFE)
Poljaci ukazali na druge probleme (Foto: EPA-EFE)
Poljski nogometaši su prije početka sinoćnje kvalifikacione utakmice protiv Engleske prstom ukazali na UEFA-in znak na dresu te su odbili kleknuti nakon što je njihov predsjednik nogometnog saveza Zbigniew Boniek rekao da ih to ne zanima.

Nogometaši širom svijeta imaju praksu prije mečeva kleknuti u znak podrške borbi protiv rasne diskriminacije pa su to učinili i engleski nogometaši uoči sinoćnje utakmice na Wembleyu.

Međutim, gostujuća ekipa odlučila je ostati stajati upirući prstom na UEFA-inu značku "Respect" koja se nalazi na dresovima.

"Ne znam hoćemo li kleknuti na meču protiv Engleske. Za sada nije bilo razgovora o tome. Puno toga je važnije, tako da je ovo zadnja tema koja nas zanima", rekao je Boniek početkom sedmice potvrđujući da ova odluka nije unaprijed dogovorena.

Inače, reakcija poljskih nogometaša dolazi samo dan nakon što se nogometna reprezentacija Češke odlučila na isti potez u Cardiffu uoči utakmice protiv Velsa.

Češki nogometni savez odlučio je za utakmicu protiv Velsa zauzeti neutralan stav zbog nedavnog skandala koji je izazvao nogometaš Slavije Ondrej Kudela.

Rangersov igrač Glen Kamara optužio je Kudelu za rasističke uvrede na terenu zbog čega su Britanci pokrenuli istragu zajedno s UEFA-om.