Postoje određene sumnje
179

Šef WHO-a pozvao na novu istragu teze da je koronavirus potekao iz laboratorije u Kini

A. B.
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Foto: EPA-EFE)
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Foto: EPA-EFE)
Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je na novu istragu pretpostavke da je koronavirus "procurio" iz laboratorije u Kini upozorivši da međunarodni stručnjaci nemaju nesmetan pristup vakcinama.

Ghebreyesus je ovaj zahtjev uputio specijaliziranim stručnjacima iako su njihovi prethodnici koji su istraživali porijeklo virusa u januaru u Kini hipotezu o laboratorijskom curenju smatrali najmanje vjerovatnom.

"Potrebno je daljnje istraživanje, u novim misijama, sa specijaliziranim stručnjacima koje sam spreman rasporediti", naveo je Ghebreyesus.

SAD su u izjavi sa 13 saveznika, uključujući Australiju, Veliku Britaniju, Kanadu, Japan i Južnu Koreju izrazile zabrinutost zbog izvještaja navodeći da je misija stručnjaka u Kini nepotpuna jer im nisu bili dostupni potpuni i izvorni podaci kao i uzorci.

"Od presudne je važnosti da nezavisni stručnjaci imaju potpun pristup relevantnim podacima o ljudima, životinjama i životnoj sredini, provedenim istraživanjima i svim akterima koji su bili uključeni u rano izbijanje koronavirusa, a sve kako bi se utvrdio način na koji se ova pandemija pojavila", navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Važno je istaći i to da je pretpostavku da je virus koji je izazvao COVID-19 mogao pobjeći iz laboratorije snažno podupirala američka administracija na čelu sa sad već bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, a sve na osnovu informacija njihovih obavještajnih službi.

Kina je, s druge strane, uvijek odlučno odbacivala tu mogućnost.

Ghebreyesus je govorio prije službene objave izvještaja o porijeklu virusa i konferencije za novinare nekolicine međunarodnih stručnjaka koji su bili u Kini u januaru 2021. godine kako bi obavili istragu, nakon više od godinu od početka pandemije u Wuhanu u decembru 2019.

On je također naglasio da su međunarodni stručnjaci istakli da su imali poteškoća u pristupu podacima tokom boravka u Kini.

"Nadam se da će nove zajedničke istrage biti zasnovane na široj i bržoj raspodjeli podataka", naveo je Ghebreyesus, piše France24.